Lămuriri legate de declararea Lacului Văcărești arie protejată

Văcărești

VăcăreștiDupă cum știm cu toții, recent Lacul Văcărești a fost declarat arie protejată de către Ministerul Mediului. Imediat după această mișcare, cei care aveau proprietăți în zonă au devenit destul de îngrijorați. Astăzi, Ministrul Mediului Cristiana Palmer a venit cu declarații referitoare la acest subiect și a afirmat că această schimbare de încadrare NU VA AFECTA DREPTUL LA PROPRIETATE.

„Este o decizie istorică. Acum, avem primul parc urban din România, dar şi din Europa Continentală. Mai există unul în Londra, mult mai mic, de 40 de hectare, comparat cu 190, cât avem noi. Avem cu ce ne mândri. Parcul va o zonă de recreere şi de educaţie ecologică.” Declară Palmer.

Deși zona în acest moment se află într-o zonă foarte avansată de degradare, în scurt timp se vor începe lucrările de reabilitare. Tot gunoiul urmează să fie colectat din zonă și dus acolo unde îi este locul. De administrarea acestui lac se va ocupa Administrația Națională Apele Române.

„Urmează ca zona să aibă un plan de management, proces care va dura câteva luni. Trebuie să ne gândim cum să organizăm paza, curățenia. E posibil să organizăm şi o campanie de curățenie la Lacul Văcărești, căci voluntari ar fi multi. Va fi o zonă benefică pentru noi toți.” Mai spune Cristiana Palmer.

Pentru a lămuri și problema celor 6 proprietari ce dețin terenul în această zonă + cele 140 de cereri de revendicare în derulare, Ministrul Mediului a afirmat faptul că nimeni nu le va lua dreptul la proprietate. Dacă vor putea dovedi cu acte în regulă că sunt deținătorii de drept, nu va fi nici o problemă.

„Dreptul de proprietate al acestor domni şi doamne nu este afectat de declararea zonei ca parc natural. De altfel, este foarte benefic pentru dânșii, pentru că, până să declarăm noi zona ca arie protejată, din punct de vedere juridic, era sub incidența legii apelor. Conform acesteia, nu ai voie să construiești nimic într-o cuvă de lac. Chiar dacă aceștia şi-ar fi recuperat terenul, nu ar fi putut construi nimic. Prin declararea ei arie protejată, prin zonarea acestui teren foarte mare, se vor decide zonele de protecție integrală, acolo unde există specii, biodiversitate foarte bogată şi vor fi zone unde va fi posibil să ai o foarte mică activitate economică cu impact redus, așa cum reglementează legislația pentru arii protejate.” Spune Cristiana Palmer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.