Tara berzelor din Comuna Calnic

Berzele sunt pasari migratoare iar pe o strada din comunca Calnic aproape c anu exista stalp de electricitate in varful caruia sa nu se afle un cuib de barza iar cetatenii comunei le ocrotesc cu sfintenie crezand ca berzele aduc bunastare in casa daca in fata casei se afla un cuib de barza.

Sute de berze vin in fiecare primavara in comuna Calnic pentru a creste puii. Localnicii sustin ca sunt multe berze din cauza cursurilor de apa care strabat comuna in lung si in lat, multe si acestea de asemenea. „Calnic se numeste cuibul berzelor. Sunt atrase de apele de aici, este in apropiere raul Tismana si mai sunt si balti. Berzele pleaca pe 15 august si revin la noi in comuna in perioada 1-15 martie. Sunt peste 30 de cuiburi pe circa doi kilometri”, a declarat Gabi Marasescu, localnic.

. „Este o atractie pentru cei care trec prin zona. Vin la noi pentru ca aici gasesc tot ce le trebuie. Ne bucuram ca se intorc de fiecare data la Calnic pentru ca sunt aducatoare de noroc. Noi asa credem. Anul acesta parca sunt mai multe decat au fost anul trecut”, a spus Maria Cernea.

Inca de pe vremea romanilor barza era considerata o pasare sfanta si multe credinte se leaga de aceasta pasare: aduce noroc casei unde isi face cuibul, aduce primavara, poate prevesti belsugul si starea sanatatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.