Energia nucleara a inceput sa fie pusa sub semnul intrebarii o data cu dezastrul din martie 2011 din Japonia de la Fukushima, cand dupa controale amanuntite doua mari puteri mondiale au decis sa renunte la energia nucleara: Japonia si Germania. Desi companiile de electricitate sunt supuse unor mari presiuni ele sunt nevoite sa gaseasca metode alternative. Profitul lor s-a diminuat drastic iar presedintele Boston Consulting Group spune ca “E o distrugere totala a modelului de afacere” iar expertii afirma ca mutarea accentului pe resursele regenerabile de energie vor scoate din joc incet incet energia nucleara.
Desi Japonia pare sa dea inapoi planului de abandonare treptata a energiei nucleare, Germania ramane ferma pe pozitii si anunta ca pana in anul 2020 35% din energia produsa in tara va fi din resurse regenerabile iar pana in 2030 se doreste un procent de 50%. Peter Terium, Ceo al RWE AG. afirma “Ne concentram activitatea catre proiectele privind regenerabilele. Putem dezvolta lucruri, cum ar fi casele inteligente, retele inteligente – de care este nevoie in orice fel de tranzitie a societatii ”.
Japonia pare sa fie axata pe dezvoltare economica imediata iar firmele precum Hitachi, Panasonic, Toshiba sunt implicate activ in diverse proiecte multinationale. Japonia are nevoie de energie multa si ieftina, nu de investitii si de schimbare la 180 de grade a viziunii.