Activitatea de voluntariat va fi considerata experienta profesionala in specialitate, se arata intr-un proiect de lege adoptat ieri prin vot final de Camera Deputatilor. Pentru ca acest lucru sa se intample, organizatiile care lucreaza cu voluntari trebuie sa indeplineasca unele obligatii, printre care intocmirea unui contract de voluntariat sau eliberarea certificatelor de competenta.
In prezent, voluntariatul in Romania este reglementat de Legea nr. 295/2001, act normativ care, potrivit mai multor parlamentari, prezinta o serie de lacune si contradictii in ceea ce priveste semnificatia unor termeni, reglementarea contractului de voluntariat, a drepturilor si obligatiilor voluntarilor. Din acest motiv, demnitarii au elaborat un nou document, care clarifica activitatea de voluntariat in tara noastra.
Este vorba despre proiectul de lege privind reglementarea activitatii de voluntariat in Romania, adoptat marti de Camera Deputatilor, forul decizional, cu 302 voturi “pentru”, 2 voturi “impotriva” si o abtinere.
Potrivit propunerii initiate de deputatul PSD Mihai Sturzu si semnat de alti 107 parlamentari PSD, PNL, PC si UNPR, voluntariatul reprezinta activitatea de interes public neobligatorie, neremunerata si bazata pe decizia liber consimtita a voluntarului persoana fizica, prin intermediul unei persoane juridice, de drept public sau de drept privat, fara scop lucrativ, individual sau in grup.
Ca element de noutate, proiectul stipuleaza ca activitatea de voluntariat se consideraexperienta profesionala in specialitate, in functie de tipul activitatii, daca aceasta este realizata in domeniul studiilor absolvite.
Astfel, voluntariatul se desfasoara pe baza unui contract incheiat, in forma scrisa, intre voluntar si organizatia gazda. Contractul de voluntariat, intocmit de organizatia gazda, va fi insotit obligatoriu de fisa postului si de fisa de protectie a voluntarului. Conform documentului adoptat de deputati, contractual trebuie sa contina urmatoarele clauze:
- Partile contractante
- Descrierea activitatilor pe care sa le presteze voluntarul
- Timpul si perioada de desfasurare a activitatii de voluntariat
- Drepturile si obligatiile partilor
- Stabilirea cerintelor profesionale, abilitatilor sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sanatate, confirmate prin certificate de sanatate sau alte documente
- Conditii de reziliere a contractului
- Denuntarea unilaterala
Contractul cuprinde, totodata, drepturile si obligatiile voluntarilor, precum si drepturile si obligatiile organizatiei gazda. Mai mult decat atat, la solicitarea voluntarului, “angajatorul” este obligat sa incheie contract de asigurare impotriva riscurilor de accident si de boala sau a altor riscuri ce decurg din natura activitatii, in functie de complexitatea activitatii la care participa acesta.
“In lipsa asigurarii (…), orice daune suferite de voluntar in decursul desfasurarii activitatii de voluntariat se suporta integral de organizatia gazda, exceptie facand daunele survenite din culpa voluntarului”, se mentioneaza in actul normativ citat.
In plus, potrivit prevederilor, cei care “angajeaza” voluntari vor fi obligati sa aiba un registru de evidenta a voluntarilor, in care vor nota durata si tipul activitatilor desfasurate de acestia, precum si rezultatele evaluarii voluntarilor.
De asemenea, la finalul perioadei de voluntariat, organizatia trebuie sa elibereze, la cererea voluntarului, un certificat de competente, care va contine urmatoarele date:
- Organizatia gazda care emite certificatul
- Numarul si data emiterii certificatului
- Numarul si data contractului de voluntariat
- Numele, prenumele si datele voluntarului
- Perioada si termenul de ore de voluntariat
- Numele si prenumele coordonatorului voluntarilor
- Numele si prenumele reprezentantului legal al organizatiei gazda
- Mentiunea “Voluntarul si organizatia emitenta sunt responsabili pentru veridicitatea datelor si informatiilor cuprinse in acest certificat”
- Activitatile de voluntariat, rolurile asumate si tipurile de competente dobandite prin voluntariat
Potrivit initiatorilor proiectului, faptul ca incheierea unui contract de voluntariat va fi obligatorie, in spatele voluntariatului nu se va mai ascunde, cum s-a intamplat pana acum, munca la negru.
In acelasi timp, potrivit deputatului PSD Mihai Sturzu, avand in vedere ca voluntariatul va fi recunoscut ca experienta profesionala, tinerii care in timpul studiilor participa la actiuni de voluntariat vor putea sa-si gaseasca mai usor locuri de munca.
Proiectul adoptat de deputati poate fi consultat aici. Pentru ca prevederile sale sa se aplice, documentul mai trebuie doar promulgat de presedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.
29 Mai 2014 – Sursa: AvocatNet