Centrala nucleara de la Cernavoda va fi evaluata zilele acestea pentru a se stabili impactul asupra mediului pentru prelungirea duratei de viata. Comitetul de implementare a deciziei de la Espoo a decis ca Reactorul 1 sa intre in evaluare. Comitetul s-a reunit intre 2 si 5 iunie si au decis ca absolut toate centralele nucleare din Europa care au depasit durata de viata sa fie supuse unei evaluari de impact asupra mediului inconjurator inainte de reinoirea licentelor.
Aceste licente permit centralelor nucleare inca 10 ani de functiune peste cei 30 considerati drept durata de viata. In urmatorii 2 ani, 60 de reactoare nucleare din intreaga Europa vor fii supuse evaluarii de mediu.
“Impactul asupra mediului este doar unul dintre aspectele care fac ca energia nucleara sa nu reprezinte o solutie energetica sustenabila. Pe de alta parte, costurile ascunse ale dezafectarii reactoarelor si ale depozitarii deseurilor sunt uriase. Inainte de a ne gandi la prelungirea duratei de viata a reactoarelor existente si la construirea unora noi, ar trebui luate in calcul solutii cu adevarat sustenabile, precum eficienta energetica si energia din surse regenerabile”, a declarat, Lavinia Andrei, presedintele fundatiei Terra Mileniul III.