Bulgaria va limita in viitorul apropiat productia de energeie ecologica. Iar motivul ar fi majorarea tarifelor dupa ce 1000MW de centrale verzi au fost conectate la sistemul national energetic. Gazul in schimb in Bulgaria este foarte putin folosit comparativ cu alte tari ale UE iar aproape tot se bazeaza pe energie electrica, de la gatit la incalzitul caselor.
In iarna anului 2013 proteste serioase au dus la demisia guvernului Borisov intr-una dintre cele mai sarace tari din Uniune iar motivul a fost cresterea tarifului pentru kw/h.
Comisia pentru reglementari in energetica a propus reducerea pretului de achizitie a chilovatorei de la hidrocentrale cu 70%, de la centrale solare – cu 60% si de la cele eoliene cu 22%. Aceasta ar echivala cu 3 miliarde euro mai putin pentru investitorii in energetica verde in urmatorii 12 ani.
Proprietarii de centrale solare si eoliene au respins propunerile Comisiei pentru reglementari in energetica, avertizand ca expertii acesteia au luat in calcul numai o parte din investitiile facute.
Din Asociatia fotovoltaica au apreciat ca reducerea tarifelor de achizitie va extinde peste 20 de ani perioada de recuperare a investitiilor.