Lumea satului vazuta azi

Gospodaria buniciloe era ceva de sperait. Cred ca toata lumea tine minte filmul Dallas sau mai bine zis epicul film Dallas, cu acele ferme imense ca intindere… ei bine, asa era si gospodaria bunicilor. Aveau un teren atat de mare incat cu greu il puteai strabate dintr-un cap in celalalt. Cu padure, rau, pajiste si toate cele. Era undeva prin Apuseni intr-un sat uitat de lume in care tehnologia parea sa nu patrunda niciodata.

Mereu am avut impresia ca unele locuri sunt facute sa fie atemporale. Sa nu le schimbe nimeni si nimic vre-o data. Asa sunt si satele de munte. Parasite si vesnice.

Desi credeam ca bunicii sunt de-a dreptul primitivi ma inselam, gaseai in gospodaria lor de la centrala termica pana la pompa submersibila, combina, tractoare si cate si mai cate. O mica ferma in toata regula desi nu se crestea nimic pentru vanzare sau profit. Totul era pentru consum si autogospodarire. Erau niste oameni care erau obisnuiti sa traiasca fara bani si fara pensii desi erau trecut de mult de varsta de pensionare. Asa sunt oamenii pe la tara de obicei, crescuti pentru a se autogospodari si pentru a face ceva fara a cersi ajutorul cuiva si era o mentalitate extraordinar de sanatoasa daca ne uitam astazi in jur.

Lumea satului a raspandit vorba de “om gospodar”… vine de la gospodarie – gospodarire.. oamenii cu case frumoase si prospere erau extraordinar de muncitori. Atunci erau vremuri in care tunurile cu terenuri inca nu se inventasera, iar milionarii de carton erau inca in stadiul de eprubeta. Oamenii harnici aveau sansa sa faca ceva in viata cu propriile maini. Pe asta se miza reusita in viata, nu pe spaga si pe mismasuri ca astazi, cand se da un tun apoi 10 generatii traiesc fara sa miste un pai toata viata.

In Romania a inceput sa balteasca sindromul de lene acuta de cativa ani incoace si din pacate involutia venita in cei 25 de ani de capitalism furat de X si Y a pus stapanire pe mentalitatea colectiva, o mentalitate pornita pe ciubucuri si combinatii, nicidecum pe munca. Deh, mai bine stam acasa de cat sa emrgem la munca pe 7 milioane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.