Oltul Superior contaminat cu metale grele de la mina Balan

Dezastru ecologic in judetul Harghita, din cauza minei de la Balan. In apele din bazinul Oltului Superior pestii mor, iar terenurile si panza de apa freatica sunt contaminate. Totul din cauza statiei de epurare pasiva a apelor de mina, care nu a fost ingrijita corespunzator. Autoritatile inceraca sa gaseasca o solutie.

 

“Din pacate sunt poluari care apar cam in fiecare luna, poluari accidentale care dureaza o zi-doua, din cauza nefunctionarii statiei de epurare pasiva a apei de mina. Reprezinta o problema reala in ceea ce priveste ecosistemul Oltului si o problema este legata de legislatie”, a declarat Szep Robert, comisar sef adj. al Garzii Nationale de Mediu.

 

Terenul pe care se afla statia de epurare a fost vandut, iar noul proprietar nu s-a ingrijit ca instalatia sa fie intretinuta corespunzator. Astfel, oamenii spun ca cel mai probabil conducta a fost vanduta la fier vechi si apele de mina cu oxizi de mangan, cupru si fier se revarsa necontrolat.

 

“Astazi activeaza doua legi care au prevederi diferite. Legea minelor care spune ca obiectivul trebuie ecologizat, inchis si legea insolventie care lucreaza in favoarea creditorului. Cred ca trebuie armonizate cele doua legi, cu prioritate pe legea minelor, incat creditorii sa poata sa actioneze dupa ce lucrurile sunt reabilitate ecologic si dupa ce situatia unei mine a fost finalizata”, a explicat Purcaru Stamin Ion, director general ConversMin.

 

Sitatia este alarmanta si specialistii inceraca sa gaseasca solutii pentru stoparea fenomenului si reducerea riscului asupra ecosistemului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.