Revine Programul CASA VERDE

Dupa trei ani de la blocarea investitiilor, Programul “Casa Verde” va redeveni operational. In judetul Vaslui, 480 de persoane asteaptã evaluarea dosarelor pentru a-si echipa locuintele cu panouri solare, pompe de cãldurã etc. In tot acest timp, solicitantii au fãcut demersuri repetate la APM, pentru a se interesa de soarta proiectelor. Proprietarii de locuinte pot obtine 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare si panã la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de cãldurã.

 

Cei 480 de vasluieni care au aplicat proiecte pentru Programul “Casa Verde” au parte de o veste foarte bunã. Dupã ce, timp de trei ani, programul a fost blocat iar finantãrile, sistate, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Vaslui anuntã cã programul va fi reluat. In prezent, analiza si evaluarea dosarelor depuse in sesiunea 2011 se deruleazã in ordinea sosirii lor la Administratia Fondului de Mediu, de la agentiile locale pentru protectia mediului. Practic, din cele 524 dosare depuse la AMP Vaslui, in perioada 1 iunie – 15 iulie 2011, au fost evaluate si aprobate in anii 2011 si 2012 doar primele 44 de documentatii, restul fiind in curs de analizã. “Listele cu proiectele aprobate si cu cele respinse vor fi afisate pe site-ul AFM, conform ghidului de finantare. Toti clientii cu proiectele aprobate vor fi contactati in vederea contractãrii doar de cãtre reprezentantii APM Vaslui, fiind invitati la sediul institutiei. Nicio altã entitate juridicã nu are competenta de a contacta beneficiarii programului in vederea semnãrii unui contract cu acestia”, a subliniat Mãdãlina Nistor, directorul APM Vaslui. Contractul de finantare nerambursabilã intrã in vigoare la data semnãrii acestuia de cãtre pãrtile contractante si este valabil panã la finalizarea proiectului, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data semnãrii. “Ne vedem obligati sã comunicãm aceste informatii, pentru a evita orice fel de confuzie creatã de entitãti juridice interesate de implementarea programului”, a mai spus Mãdãlina Nistor.

 

Ce prevede programul?

 

Prin intermediul Programului “Casa Verde”, oricine isi echipeazã locuinta cu panouri solare, pompe de cãldurã sau instalatii de producere a energiei termice pe bazã de biomasã isi poate recupera investitia, sau o parte din ea, prin decontarea facturii de cãtre AFM. Proprietarii de locuinte pot obtine panã la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare, panã la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de cãldurã si panã la 6.000 de lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe bazã de brichete, tocãturã lemnoasã, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere si silvice. Programul a fost gandit pentru ecologizarea caselor si este destinat tuturor persoanelor cu domiciliul in Romania. Proiectul presupune finantarea persoanelor fizice prin AFM, pentru realizarea unor investitii in sisteme de incãlzire alternative. Avantaje importante ale acestor sisteme se vor simti in timp: scãderea facturii la apã caldã cu circa 60%, iar cea la incãlzire cu circa 30%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.