Stoparea defrisarilor ilegale

Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Doina Pana, a anuntat joi, la Miercurea Ciuc, ca intentioneaza sa infiinteze un SMURD al padurilor si o jandarmerie silvica.

Cele doua institutii ar avea drept atributii sa intervina operativ atunci cand exista informatii ca se taie padurea ilegal si care vor veni in sprijinul padurarilor a caror viata este, uneori, pusa in pericol din cauza agresivitatii hotilor de lemne. „Intentionez sa infiintez un SMURD al padurii, adica sa nu mai am padurari morti sau ajunsi prin spitale sau speriati si sa nu intervina pentru ca se tem pentru viata lor si e de inteles acest lucru. (…) Exact cum la SMURD avem si medic si descarcerarea si tot ce trebuie, sa avem echipe operationale compuse din personal silvic, jandarm si politist care, in momentul in care a venit semnalul prin 112 ca undeva se taie ilegal, sa poata interveni operativ”, a explicat ministrul Doina Pana, care a precizat ca aceasta structura ar urma sa se infiinteze anul viitor, pentru ca este nevoie de un efort bugetar in acest sens.

De asemenea, se intentioneaza infiintarea unei jndarmerii a padurilor, care sa aiba atributii clare, inclusiv pentru prinderea celor care intra cu ATV-urile in zonele forestiere.

Ministrul Doina Pana a punctat ca aceste doua masuri vor veni in completarea unui hotarari de guvern ce va impune folosirea unui soft special, pe care l-a numit „radarul padurii”, ce vizeaza urmarirea trasabilitatii lemnului care iese din padure, toate demersurile avand rolul sa stopeze „flagelul” taierilor ilegale de paduri. Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.