Mafia Padurarilor

Romania pierde in fiecare zi hectare intregi de padure, iar activitatea de reimpadurire este semnificativ redusa. Suprafata ocupata de paduri este de circa 27% din suprafata intregii tari, spre deosebire de alte tari europene, in care padurile acopera arii semnificative: Suedia (76%), Finlanda (72%), Estonia (61%), Slovenia (60%), Letonia (56%). Procentul de impadurire al Romaniei este si sub media europeana, care se ridica la 32,4%, conform ultimelor date disponibile ale Eurostat.

Lemnul a devenit o moneda de schimb, aducand bunastare unora, dar saracind aceasta tara. Romania a taiat ilegal in ultimii 23 de ani 366.000 de hectare de padure, Conform raportului Curtii de Conturi din anul 2013. Paguba se ridica la peste 5 miliarde de euro daca se ia in calcul pretul cel mai mic, pentru lemnul de foc. Curtea de Conturi precizeaza insa ca aceasta cifra este departe de a fi cea reala, intrucat cea mai mare parte a arborilor taiati din padurile Romaniei au fost exportati la preturi mult mai mari decat pretul minim stabilit pentru lemnul de foc.

De asemenea, raportul atrage atentia ca aproape 600.000 de hectare de padure au fost retrocedate sau urmeaza a fi retrocedate cu incalcarea legii, iar peste 500.000 de hectare de padure sunt nepazite, prilej pentru defrisarile ilegale.

Mafia padurarilor este o problema reala, trecuta insa sub tacere. Exploatarea forestiera ilegala si irationala se face cu colaborarea padurarilor si a brigadierilor. Preocuparea principala a padurarilor este sa scoata lemnele din pamant. Nu intampina nicio dificultate deoarece padurarii si brigadierii se controleaza unii pe altii.

De pilda, in comuna Homoroade din judetul Satu Mare, o intreaga familie este implicata in activitati de exploatare ilegala: tatal este brigadier, fiul este padurar, iar fiica este administratorul unei firme de exploatari forestiere. Orice control menit sa impiedice activitatile ilegale devine ineficient in aceste conditii. In plus, transportul fara ratiune al bustenilor strica drumurile facute cu bani grei, unele dintre ele chiar cu fonduri europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.