16 ani fara aer curat la Beijing

In ultimii sase ani, Beijingul a avut parte de 1.812 zile cu aer foarte poluat, iar acest lucru nu se va imbunatati prea curand.

Abia peste 16 ani, rezidentii din Beijing ar putea respira aer curat

Pao Tao, presedintele Institutului Municipal de Cercetare si Protectia Mediului din Beijing, estimeaza ca aerul poluat din capitala nu va fi unul sigur pana in cel putin 2030.

Presedintele Chinei Xi Jinping este de parere ca lupta impotriva poluarii din Beijing este una dintre cele mai mari provocari. Academia de Stiinte Sociale din Shanghai a declarat ca nivelul de poluare a atins cote maxime, iar calitatea sa nu mai este potrivita omului.

In consecinta. China incearca sa imbunatateasca lucrurile apeland la tot felul de metode, de la inlaturarea gratarelor si pana la plantarea a sute de hectare de copaci, de la mutarea pe energie pe baza de carbune in vest, maduri dure pentru fabrici, la diminuarea productiei de otel si multe altele. Guvernul a anuntat ca din buget vor fi alocate 1,65 de miliarde de dolari in vederea rezolvarii acestei probleme a aerului.

Poluarea din China se poate observa din spatiu, s-au atins cote alarmante de poluare. Daca un nivel al poluarii de 20 este recomandat de OMS, in Beijing acest nivel a fost depasit de 20 – 27 de ori.

Pao Tao este de parere ca in urmatorii 16 ani nivelul nu va ajunge la 35 micrograme pe metrul cub. In prezent, in Beijing densitatea particulelor este de 2,5 microni (2,5 PM) si peste 500 micrograme pe metrul cub.

Rezidentii isi petrec mai mult timpul in casa, turismul a fost afectat, iar viata le este pusa zilnic in pericol.

Beijingul planuieste sa limiteze numarul total de masini la 5,6 milioane pentru acest an, urmand ca numarul sa creasca la 6 milioanepana in 2017. Pentru aceasta, numarul de inmatriculari a scazut anul trecut cu 37%, la 150.000 pe an.

Sursa: Apropo.md

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.