Bateria ecologica pe baza de apa

Bateriile litiu-ion au facut electronicele portabile si reincarcabile un lucru banal. Din pacate, accestea au cateva dezavantaje printre care probleme de supraincalzire, faptul ca sunt facute din elemente rare si toxice si faptul ca tehnologia este scumpa, ceea ce ii limiteaza aplicatiile. O echipa de cercetatori de la Universitatea Californiei de Sud (USC) lucreaza la o alternativa: o baterie ecologica bazata pe apa, care nu este doar ieftina si ecologica, dar de asemenea are si potentialul de a putea fi folosita in centrale eoliene si solare ca un mijloc de a stoca cantitati mari de energie.

Tehnologia dezvoltata de echipa USC se numeste o baterie organica flux redux. Seamana cu comustibilul pe celule si o baterie similara a fost dezvoltata pentru dronele Helios de la NASA. Aceasta consta in doua rezervoare care contin solutii de chimicale electroactive. Acestea sunt pompate intr-o celula care este divizata de o membrana. Solutiile interactioneaza prin membrana si se produce electricitate.

Conform echipei, rezervoarele pot fi de orice marime in comparatie cu celulele, deci totalul de energie pe care o poate stoca sistemul depinde de cat de mari sunt rezervoarele. Aceasta baterie are si o durata de viata mai mare decat bateriile litiu-ion.

“Bateriile dureaza pentru aproximativ 5000 de cicluri de reincarcare, adica aproximativ 15 ani. Bateriile litiu-ion se degradeaza in aproximativ 1000 de cicluri si producerea lor costa de 10 ori mai mult.” spune Sri, Narayan, profesor de chimie la USC Dornsife Facultatea de Litere, Arte si Stiinte.

Bateria foloseste, in loc de materiale toxice, compusi organici. Cercetatorii au fost capabili sa dezvolte materiale pe baza de compusi organici oxidati numiti chinone, care se gasesc in plante, ciuperci, bacterii si unele animale si sunt implicate in fotosinteza si respiratia celulara.

Sursa: Romania Libera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.