Fermierii moldoveni vor agricultura verde

Inspirati de preferintele europenilor pentru produsele ecologice, fermierii moldoveni investesc in agricultura verde. Este si cazul lui Alexandru Cazacu care a readus pe meleagurile noastre, dupa cateva secole, graul Spelta. Este vorba despre cel mai vechi soi din lume, mentionat inca in Vechiul Testament.

Alexandru Cazacu din Criuleni este unul dintre putinii agricultori din Moldova care cultiva, de trei ani, graul Spelta.

“Spelta se asociaza cu termenul organic, vedeti el are un invelis care il protejeaza de impuritatile din atmosfera”, a spus agricultorul.

Alexandru Cazacu va recolta cu aproximativ 500 de kilograme la hectar, mai putin decat agricultorii care au semanat grau obisnuit. Asta insa nu-i va afecta veniturile intrucat graul Spelta este de trei ori mai scump.

De cerealele cultivate la Cosernita, Criuleni, s-au aratat interesati investitorii cehi, care l-au determinat pe Alexandru sa mareasca ariile semanate.

“Noua ne-a iesit sapte lei kilogramul. Din punct de vedere economic face sa-l cresti. Am de gand cat strang de aici tot sa-l seaman, o sa fie vreo 60-70 de hectare”, a zis barbatul.

Specialistii sustin ca soiul de grau este renumit pentru proprietatile sale nutritive.

“La noi cu parere de rau nu se cultiva aceasta varietate de grau. Este util pentru nutritia copiilor, oamenilor in etate si persoanelor care au intoleranta la continut de gluten”, a declarat doctorul in stiinte agricole, Andrei Gore.

Graul Spelta a fost cultivat de vechii egipteni si celti. Astfel de cereale erau recoltate si acum 5000 de ani in sud-vestul Asiei.

Sursa publika.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.