Pinguinul Imperial pe cale de disparitie

Schimbarile climatice ar putea reduce populatia de circa 600.000 pinguini imperiali a Antarcticii, cu cel putin o cincime pana in anul 2100, sugereaza un studiu publicat in revista Nature Climate Change, citat de BBC. Principala amenintare pentru pinguini provine de la schimbarile survenite in calota de gheata a Antarcticii, care vor afecta cresterea si hranirea lor.

Potrivit studiului, dinamica va diferi de la o colonie la alta de pinguini, dar este de asteptat ca toate sa fie in declin pana la sfarsitul secolului. Cercetatorii americani, britanici si olandezi au indemnat guvernele sa includa aceste pasari pe lista celor pe cale de disparitie, fapt care ar putea impune restrictii cu privire la turism si pescuit.

Echipa de cercetatori condusa de Stephanie Jenouvrier de Institutul Oceanografic Woods Hole (SUA), a declarat ca populatia mondiala de pinguini imperiali va scadea, probabil, intre 19 si 33% fata de nivelul actual, mai scrie BBC. Ea a afirmat ca pinguinii “se vor confrunta, in viitorul previzibil, cu posibila lor extinctie, de-a lungul unei parti semnificative din aria lor de raspandire”.

Cercetatoarea a mentionat ca unele colonii de pinguini imperiali din Marea Ross din Antarctica ar putea ajunge la declin mai tarziu decat altele deoarece starea ghetii marine este inca potrivita pentru ei. Crearea unei zone maritime protejate in Marea Ross ar putea ajuta la evitarea disparitiei acestor pasari si la punerea in aplicare a strategiilor necesare pentru conservare si diminuarea gazelor cu efect de sera, considera Stephanie Jenouvrier.

Pentru a se alimenta, tinerii pinguini imperiali trebuie sa plece din colonie luni de zile, sa calatoreasca pe distante lungi pentru a ajunge la apa deschisa, acolo unde se gaseste hrana, cum este krill-ul. Ei sunt dependenti de existenta unei suprafete optime de intindere de gheata din multe motive, inclusiv pentru a-si gasi adapost fata de animale de prada pe perioada deplasarii in cautarea hranei, scrie BBC.

De asemenea, modificarile calotei de gheata pot afecta semnificativ abundenta krill-ului, sursa de hrana primara a pinguinilor imperiali si o specie decisiva in lantul trofic din Antarctica.

In acelasi timp, o mai mare acoperire cu gheata este benefica pentru krill, insa parintii micilor pinguini imperiali trebuie sa mearga mai mult, pana la marea deschisa, pentru hrana. “Exista un promontoriu de muschi de pamant pentru gheata si pinguinii imperiali”, a declarat pentru Reuters, Phil Trathan, expert la British Antarctic Survey (BAS), citat de BBC. El a spus ca este neclar daca pasarile se pot adapta mai usor la urcarea pe teren sau pe gheata. Patru colonii de pinguini imperiali au fost recent descoperiti pe straturi de gheata deasupra nivelului marii, acolo unde ghetarii se revarsa spre terenul acoperit cu muschi de pamant.

Masuratori din satelit ale intinderii de gheata din Antarctica au aratat ca acoperirea pe timp de iarna a atins niveluri record. Cu toate acestea, modelarea climatica pe computer estimeaza ca aceasta tendinta se va inversa in viitor, in conditiile incalzirii Antarcticii, mai noteaza BBC.

Sursa: eMaramures

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.