Rezervatia de lauri din Romania

Rezervatia “Dosul Laurului”, se afla la limita dintre judetele Bihor si Arad intr-o padure de fag din jurul comunei Zimbru. Aceasta rezervatie reprezinta singurul loc din tara unde creste laurul, o planta rara in romania. Rezervatia botanica este situata la limita nordica a Ocolului Silvic Gurahont, pe Valea Lustiului, la 120 de km de Oradea si la 110 kilometri de municipiul Arad.

Drumetul care doreste sa ajunga la Zimbru trebuie sa parcurga 100 de kilometri pe soseaua care duce la Gurahont, apoi, inca 10 kilometri pe un drum comunal pana in satul Zimbru, accesul spre rezervatie fiind asigurat de un drum forestier. Dinspre judetul Bihor drumul este mai accesibil pe drumul national nr.76 Oradea – Deva, prin comuna Carpinet, satele Izbuc, Calugari.

Rezervatia “Dosul Laurului” a fost pusa sub ocrotire oficiala, in anul 1938, fiind singurul loc din tara unde vegeteaza laurul, planta sacra, cu utilitati medicinale avand o inaltime de pana la 2,5 metri. Sa retinem ca acest loc este punctul cel mai nordic de viata a laurului, din aria lui mediteraniana si cel mai estic al ariei lui atlantice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.