Cel mai mare vapor cu panouri solare

Catamaranul PlanetSolar se doreste a fi cea mai mare ambarcatiune din lume propulsata cu energie solara. Pe 11 august acesta incepe o misiune de arheologie submarina in Grecia in estul Peloponezului.. Ambarcatiunea se afla deja trecuta de canalul Corint.

In apropiere de grota Franchthi, un echipaj de scafandrii greci si elvetieni va efectua scufundari in cadrul propiectului “TerraSubmersa”.

“Caracteristica acestei grote este ca se stie ca a fost locuita timp de aproximativ 35.000 de ani, din Paleolitic pana in Neolitic, si avem motive serioase pentru a crede ca, spre sfarsitul Neoliticului, locuitorii de acolo s-au stabilit in apropiere, intr-o zona care in prezent este acoperita de ape”, a explicat specialistul. “Daca se va descoperi acest sat, ar putea fi unul dintre cele mai vechi din Grecia si din Europa” a spus conducatorul expeditiei, Julien Beck.

PlanetSolar a reusit in anul 2012 sa faca inconjurul lumii folosind doar energie solara.  Acest vas navigheaza sub pavilion elvetian iar capitanul se numeste Gerard d’Aboville. Nava este dotata cu 825 de module cu 38.000 de celule fotovoltaice desfasurate pe o suprafata de 537 de metri patrati si se deplaseaza cu o viteza medie de 7,5 noduri pe ora (14 km/ora).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.