Doar 3.200 de tigri mai traiesc in salbaticie in prezent, cel mai scazut numar inregistrat vreodata, in timp ce in urma cu un secol erau peste 100.000 de exemplare, avertizeaza Fondul Mondial pentru Natura (WWF) pe site-ul sau, cu prilejul aniversarii marti a Zilei Mondiale a Tigrului, potrivit AGERPRES.
Cifrele semnifica o scadere cu 97% a numarului de tigri intr-un secol si WWF atrage atentia ca, daca nu se face nimic pentru a remedia situatia, aceste animale vor fi condamnate la extinctie nu din cauze naturale, ci din cauza vanatorii excesive si a lipsei masurilor de conservare si protectie.
Braconajul este amenintarea imediata pentru tigrii aflati in salbaticie. Aceste feline mari sunt foarte apreciate pentru utilitatea lor in medicina traditionala. Fiecare parte a corpului unui tigru, de la mustati la coada, este comercializata pe piete ilegale pentru producerea de medicamente prescrise in medicina asiatica. In ultimii 14 ani, au fost confiscati 1.590 de tigri ucisi pentru a fi transformati in medicamente.
WWF afirma ca detine date privind populatiile de tigri din India, Nepal si Rusia, dar ca nu cunoaste numarul exact al exemplarelor care traiesc in libertate in Birmania, Cambodgia, China, Indonezia, Laos, Malayezia si Thailanda, noteaza EFE.
Organizatia de conservare a faunei, cu sediul in Elvetia, a facut apel la aceste tari sa contabilizeze numarul tigrilor care traiesc pe teritoriul lor pentru a-i putea proteja. WWF vrea sa ajute tarile la activitatile de prezervare a speciei si intentioneaza sa dubleze numarul tigrilor aflati in libertate, pana in anul 2022, insa pentru aceasta are nevoie de colaborarea guvernelor.
Sursa: Realitatea.net