Diversitatea in materie de meserii

Sunt de parere ca democratia instalata dupa ’89 a reusit sa distruga Romania cum nici macar Ciuma nu ar fi resuit. Imi pare rau sa cred faptul ca romanul poate fi tinut in frau doar cu boata, insa realitatea ne convinge de acest fapt. Daca cei care au murit la revolutie pentru ideea de libertate ar fi stiut atunci cum va ajunge tara peste 25 de ani, cu siguranta nu ar mai fi iesit nimeni atunci. Libertatea pentru care ei au murit este calcata in picioare in anul 2014 de concepte precum “seriozitate” , “corectitudine” si “onestitate”.

Ce legatura au toate acestea cu meseriile? Pai au, pentru ca este din ce in ce mai greu sa gasesti un meserias care sa se si priceapa la ce pretinde ca face. De exemplu, cu greu gasesti un mecanic auto capabil sa iti repare masina fara sa strice altceva la ea. Greu este sa gasesti un zidar sau un zugrav bun care sa lucreze bine si calitativ. In schimb, si mecanicul si zidarul vor avea grija sa iti ceara mult prea multi bani fata de cat valoreaza munca pentru care au fost contractati. Lipsa de seriozitate si respect pentru meserie exista pretutindeni.

Nu cred ca exista roman care sa nu cunoasca cel putin 2 povesti legate de meseriasi. Dupa anii 90, toti cei care au dorit sa faca un ban in plus au devenit meseriasi. Toata lumea se ocupa cu zugraveli si cu reparat masini, suntem o tara de meseriasi fara calificare si fara recomandare. Este foarte greu sa ajungi la oameni cu adevarat priceputi in meseriile pe care le practica din cauza diversitatii. Daca toata lumea face de toate e clar ca nu mai ai cum sa faci diferenta. De-asta imi plac strainii, neamtul de exemplu. Mecanicul face doar mecanica, nu are alte activitati sau joburi part time, insa stie mecanica. Nu pleci de la el cu masina ne reparata. Zugravul iar la fel, nu pleaca de la tine din casa lasand urmele unei meserii de mantuiala invatata pe ici pe colo prin timpul liber cum se practica la noi.

Dupa doua mici tentative de a renova 2 apartamente am ajuns la concluzia ca cel mai bine este sa apelezi la profesionisti, chiar daca te costa putin mai mult fata de ce ar iesi cu rude, prieteni, cunostiinte si asa mai departe. www.zugrav247.ro ar fi o optiune destul de serioasa. Nu e posibil sa traim intr-o tara in care toti ne pricepem la de toate , insa suntem incapabili sa facem un lucru bun, de calitate si cu seriozitate. Ma tot intreb ce ar trebui facut pentru ca lucrurile sa se schimbe si ajung la concluzia ca mentalitatea se poate schimba doar in timp, si doar sub influenta unui ciomag. Romanii nu inteleg de vorba buna si nici nu doresc sa invete ceva in adevaratul sens al cuvantului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.