Gustul si textura merelor au fost schimbate la nivel global, potrivit unui studiu japonez publicat in revista Scientific Reports. Efectele incalzirii globale au fost studiate pe doua soiuri de mere.
Odata cu cresterea temperaturii medii in aceasta perioada, cu 0,31 grade Celsius si respectiv 0,34 grade Celsius pe deceniu in fiecare dintre cele doua regiuni, datele de deschidere a bobocilor si de inflorire a pomilor au avansat putin cite putin in fiecare an, au constatat cercetatorii.
Pentru cele doua soiuri, procesul de observare a relevat o scadere, de-a lungul timpului, a aciditatii si a fermitatii fructelor, insotita in schimb de o tendinta de crestere a concentratiei de zaharuri. Modificari moderate, dar semnificative, care, potrivit cercetatorilor, atesta faptul ca atributele ce tin de textura si de gust ale celor doua varietati s-au modificat in replica la cresterea temperaturii in termometre.
In cele doua livezi, practicile agricole si soiurile cultivate au ramas aceleasi, excluzindu-se astfel influenta factorilor nonclimatici precum eventuale modificari de ordin tehnic. Daca schimbarile climatice vor continua, “modificarile in atributele de gust si de textura ale merelor ar putea deveni si mai accentuate, cu infloriri si mai precoce si o crestere a temperaturilor in perioada de maturare a fructului”, apreciaza echipa condusa de Toshihiko Sugiura, cercetator in cadrul Organizatiei nationale de cercetare asupra alimentatiei si agriculturii la Tsukuba.
Sursa: Moldovenii.md