Raurile Lapus si Botiza poluate

Garda de Mediu a informat in aceasta privinta:

“In 30 octombrie, ora 14,15, in localitatea Poiana Botizei, rau Botiza mal drept, galeria orizont XII Cisma, judetul Maramures, s-a semnalat o evacuare de ape de mina cu incarcari mari in suspensii si metale, de culoare brun rosiatica, avand un debit de cca 45 l/sec. Activitatile de extractie a minereurilor complexe din zona sunt sistate din anul 2006. Apele de mina nu au continut radioactiv, iar cauzele probabile pot fi surpari in sectoarele cu acumulari de ape sau interventia unor persoane neautorizate la lucrarile de inchidere in scopul sustragerii de deseuri.

S-au recoltat probe din raul Botiza aval de locul producerii incidentului, de catre SGA Maramures. Ulterior, in data de 30 octombrie 2014 si 1 noiembrie 2014 s-a semnalat un nivel scazut de mortalitate piscicola, pe raul Lapus, in raza localitatii Lapus si a localitatii Rogoz. Totodata, in data de 1 noiembrie 2014, ora 12.30, in urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca apele de mina evacuate din galeria orizont XII Cisma au revenit la debitul si valorile normale.

Fenomenul a fost monitorizat pe toata durata de manifestare, atat de reprezentantii CNMPN Remin SA, cat si de formatia de specialitate a SGA Maramures, inclusiv pe raul Lapus.

Rezultatele monitorizarii au fost transmise cu ritmicitate GNM CJ Maramures. Pentru depistarea unor posibile persoane vinovate, CNMPN Remin SA a solicitat sprijin postului de politie Baiut.”

Aceasta comunicare vine in urma solicitarii de catre cotidianul “Graiul Maramuresului” cu privire la poluarea celor doua rauri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.