In ultimii 15 ani, lucrurile s-au schimbat destul de mult in ceea ce priveste jocurile pentru copii. Daca pe vremea cand eram eu micut nu exista o tehnologie care sa ne tina departe de un grup, astazi exista din plin. Telefonia mobila a capatat o cu totul alta forma fata de acum 15 ani, calculatorul incepe din ce in ce mai mult sa inlocuiasca socializarea din viata de zi cu zi. Imi aduc aminte ca vacantele de vara erau nelipsite de jocuri in grup, alaturi de copiii vecini. Astazi cand ma uit pe langa blocuri nu mai e nimeni, absolut nimeni. Majoritatea copiilor prefera sa stea in casa si sa socializeze pe Facebook. Nu am inteles niciodata de ce parintii isi lasa copiii de 7-8 ani sa isi faca conturi pe asemenea site-uri dar in fine, aceasta este o cu totul alta discutie.
Eu unul, simt ca am trait niste momente magice care nu or sa mai vina niciodata inapoi. Probabil ca fiecare om matur percepe copilaria drept cea mai frumoasa perioada din viata lui. Copilaria e lipsita de griji, e lipsita de stres. Imi aduc aminte de faptul ca singurul stres pe care il aveam atunci cand eram micut eram scoala. Parintii nu ma certau niciodata daca as fi luat note mici, insa eu am fost crescut altfel. Pur si simplu imi era mie rusine sa vin acasa cu o nota mica. Imi era mie rusine sa ma duc la scoala cu o lectie neinvatata sau cu o tema nescrisa. Am fost crescut cu mult bun simt si din acest motiv am invatat si carte. Copilaria nu se mai intoarce, insa nimeni vreodata nu va reusi sa mi-o smulga din suflet. E parte din mine pana in clipa in care voi muri.
Astazi, copiii traiesc un alt gen de copilarie. Lasand la o parte tehnologia din jur si lipsa de socializare din viata reala, acestia au si foarte multe posibilitati de a se distra intr-un fel unic. De exemplu nimeni nu mai face petreceri acasa, fie ca discutam despre zile de nastere sau alte lucruri. Exista firme care se ocupa cu asa ceva, ofera spatii si animatori pentru toate felurile de petreceri. Exista diversitate, exista oportunitate, exista distractie la un nivel superior as putea spune. Astea toate in detrimentul socializarii si al constiintei de sine. Parintii din ziua de azi nu prea reusesc sa inspire pe cei mici sa fie constiinciosi la scoala din moment ce 70% din e pica examenul de bacalaureat. Poate pe viitor, copiii nu vor fi asa slab motivati sa puna mana pe carte, poate va exista totusi acea tara care sa si le ofere posibilitatea de a-si indeplini visele facand exact ceea ce le place.