Lacul albastru

Lacul ce isi schimba culoarea, Lacul Albastru

Ziua lacului montan care isi schimba culoarea in functie de lumina a fost sarbatorita pentru a doua oara in orasul Baia Spire de catre clubul civic “Lacul Albastru”.

“Lacul Albastru a fost declarat monument al naturii in anul 1970 si e un unicat in lume deoarece oglinda lacului isi schimba culoarea in functie de lumina. Speram sa fie un prilej de bucurie pentru iubitorii de natura si pentru cei care aleg sa-si petreaca vacanta la sfarsit de saptamana la poalele varfului Mogosa din Muntii Gutai” a declarat primarul orasului Baia Sprie, Dorin Pasca, potrivit Agerpres.

Lacul Albastru s-a format in anul 1920 in zona montana a orasului Baia Spire la 3 kilometri prin surparea unei galerii de mina abandonate din fostul filon Domnisoara iar in decursul anilor apa stransa in cavitate a dus la formarea lacului si a creat un biotop specific in jurul sau.

Schimbarea culorii apei este un efect optic si se produce datorita compusilor sulforusi cu continut neferos, apa primind reflexe de smarald pana spre verde-albastru sau cristalin.

Lacul Albastru reprezinta un puternic centru turistic pentru cei care vin sa viziteze statiunile montane Suior si Mogosa din Muntii Gutai iar in amonte se afla al doilea lac, Mogosa, partii de schi si un telescaun.

One thought on “Lacul albastru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.