Albirea coralilor din Pacificul de Nord

Albirea coralilor in aceasta zona a Pacificului este un fenomen ingrijorator ce pare sa ia amploare din cauza incalzirii climei. In Insulele Marshall, acest fenomen observat de la mijlocul lunii septembrie este “cel mai grav inregistrat vreodata”, a declarat, pentru France Presse, Karl Fellenius, oceanograf cu sediul la Majuro, capitala Republicii Insulelor Marshall.

Potrivit lui C. Mark Eakin, din cadrul Agentiei americane oceanografice si atmosferice (NOAA), este afectat ansamblul Pacificului de Nord.

“Un important fenomen de albire a fost constatat in zona insulei Guam (Insulele Mariane de Nord), a insulelor hawaiiene de nord-vest, a Insulelor Marshall si in Kiribati”, a explicat acest responsabil, semnaland “noi recorduri de stres termic” in partea septentrionala a Oceanului Pacific.

Albirea coralilor este un fenomen natural ce apare in locuri in care apa circula putin, in perioade cu maree slabe si cu temperaturi foarte inalte, la adancimi mici. Totusi, amploarea fenomenului studiat nu se poate explica decat prin “emisiile de gaze cu efect de sera care fac sa urce temperatura apelor oceanelor”, a afirmat Karl Fellenius.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.