Paleontologii din Argentina se pot lauda cu o descoperire uimitoare si anume fosilele unei specii de dinozaur care a supravietuit unei catastrofe in care speciile inrudite cu ea au disparut pentru totdeauna de pe suprafata pamantului.
Traiul dinozaurilor pe pamant a durat undeva la 180 de milioane de ani si au trecut prin cateva mari extinctii in masa din cauza unor dezastre naturale colosale. Cea mai dezastruoasa a avut loc acum 66 de milioane de ani la sfarsitul Cretacicului si a fost din cauza impactului unui meteorit cu pamantul urmat de eruptii ale vulcanilor. Dupa acest eveniment, aproape toate speciile de dinozauri au disparut supravietuind doar pasarile.
In urma cu 145 de milioane de ani a mai avut loc o exticntie in masa la sfarsitul Jurasicului si Cretacic cand au disparut o gramada de specoo terestre si marine.
Dinozaurul descoperit in Argentina este o specie numita Leinkupal laticauda si a supravietuit ultimei extinctii desi se credea ca atunci a fost rasa de pe suprafata pamantului intreg regnul diplodocidelor. Regnul era deja in declin la acea data si diversitatea lui scazuse considerabil iat aceasta extinctie se credea a fi lovitura de gratie cara a dus la disparitia completa a acestui grup de dinozauri.
Diplodocidele faceau parte din clasa dinozaurilor de mari dimensiuni alaturi de sauropode, erbivori isa iata cum o specie de diplodocide a supravietuit pana in Cretacic, contrar celor crezute pana nu demult.