Mii de miliarde pierdute de tarile dezvoltate din cauza poluarii

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a dat publicitatii zilele trecute un raport conform caruia in china si India se pierd peste 3500 de miliarde de dolari din cauza deceselor premature si bolilor iar aceste costuri vor creste in lipsa combateerii emisiilor poluante ale autovehiculelor.

Jumatate din consturi sunt generate de transportul rutier, vehicule diesel fiind cele mai poluante. Noxele emise de acestea devin o amenintare tot mai mare in orasele cu expansiune fulminanta din China si india unde creste constant numarul de masini si camioane facand insesizabile eforturile de reducere a emisiilor vehiculelor.

„Pretul pe care-l platim pentru a conduce nu reflecta impactul condusului asupra mediului si sanatatii oamenilor. Combaterea poluarii aerului necesita actiuni colective”, a subliniat secretarul general al OECD, Angel Gurría

Se estimeaza circa 1700 de miliarde de dolari cheltuiti de societate din cauza bolilor cardicace, a cancerului pulmonar sau a bolilor respiratorii in cele 34 de state OECD. Costurile ar varia intre China de la 1400 de miliarde la India cu 500 de miliarde de dolari.

Anual mor undeva la 3.5 milioane de oameni din cauza poluarii exterioare iar in perioada 2005-2010 rata deceselor a crescut cu 4% in China si 12% in India.

Raportul OECD arata faptul ca justificarea este inexistenta in ceea ce priveste aplicarea unui regim preferential de taxare a masinilor deasel, inchirierea gratuita de biciclete, automobile electrice si extinderea taxelor de drum pentru reducerea aglomeratiilor in trafic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.