Cand iesi de pe bancile liceului sau a facultatii, esti plin de vise si de sperante. Ai impresia ca dupa ce ai finalizat o etapa a vietii tale, va incepe alta si mai frumoasa, mai simpla si mai asezata din punct de vedere al stabilitatii sociale si economice. Ei bine, uite ca nu e asa. Tinerii care termina scoala in Romania sunt pusi in situatia penibila de a soma. Nu exista locuri de munca pentru ei cum nu exista pentru nimeni de altfel. Bineinteles ca se mai lovesc si de zidul ridicat impotriva lor de catre angajatori, un zid numit ridicol “experienta”. De unde experienta la absolventi? Stim cu totii ca ce se invata in scoala nu bate cu realitatea. Tinerii au si ei nevoie de un job unde sa se formeze si unde sa capete aceasta experienta. Nu e vina lor ca sistemul romanesc de invatamant nu mai bate cu realitatea. Victimele societatii se vad in imposibilitatea de a trai in Romania, de a-si face un viitor. Se vad cu visele naruite de un sistem bolnav care nu se va face bine niciodata, din contra, merge din ce in ce mai spre rau.
Atunci cand iesi de pe bancile scolii, ai nevoie de consiliere in cariera. Exista firme care se ocupa cu astfel de indrumari si din punctul meu de vedere, ele reprezinta acea gura de oxigen capabila sa te salveze din impas. Exista oameni care au constientizat problema dezvoltarii carierei in Romania a celor care nu au experienta si acestia vin in ajutorul tinerilor.
Astept si eu acel moment in care scoala va reusi sa scoata in lume oameni capabili sa se descurce prin propriile forte. E de-a dreptul ridicol sa termini 12 ani de pregatire si apoi sa ai nevoie de consiliere in cariera. Spun 12 ani gandindu-ma la liceu. Cei care se duc si la facultate au 15-17 ani de scoala la activ si sunt in exact aceeasi situatie. Dar vorba “speranta moare ultima” se pare ca isi are rostul. Nu trebuie sa ne pierdem speranta ca vom avea candva o Romanie capabila sa ofere viitor tinerilor aici, astfel incat acestia sa nu mai fie nevoiti sa isi caute implinirea viselor pe teriroriile altor tari.