Defrisari nesimtite in Banat

Parcul National Semenic a fost devastat din punct de vedere ecologic din cauza defrisarilor foarte agresive ale Romsilva, arata un studiu Agent Green, un ONG care militeaza pentru protectia mediului inconjurator si impotriva defrisarilor abuzive si nesimtite. Aceste defrisari din Parcul Semenic au avut loc intre anii 2009 si 2014, sau in cifre peste 366.422 metri cubi de lemn, 8.4 milioane de euro incasati de Romsiva pentru acest lemn.

„Muntii Semenic adapostesc cele mai vaste paduri virgine de fag comun european din lume concentrate intr-un singur loc. Peisajul din acesti munti este o ultima mostra autentica din cum arata Europa dupa ultima glaciatiune. Surprinzator, guvernul Romaniei nu face nimic in privinta asta si lasa Romsilva sa isi faca de cap in parc”, a spus Gabriel Paun, presedintele Agent Green. Un film din cadrul investigatiei Agent Green arata cum arbori din padurea de fag, ce au crescut in sute de ani in Parcul National Semenic, sunt transportati la o fabrica din Bania, judetul Caras-Severin. „Zeci de tiruri incarcate cu cherestea pleaca lunar din Bania la portul Constanta si de aici mai departe in Siria. Rumegusul din acesti copaci monumente ale naturii ajunge la fabrica Kronospan din Sebes. Kronospan, o companie austriaca, este liderul mondial in productia de panouri din lemn.

Jaful acesta petrecut in Parcul Semenic pare sa nu se mai sfarsasca. Nu e posibil ca arbori seculari sa fie dati la export in Siria si tari asemanatoare. Daca tinem cont si de faptul ca Romania nu castiga mai nimic din urma acestor tranzactii, catastrofa este deja venita. 700 de hectare de padure virgina de fag din Cosava Mica, propusa pentru a fi introdusa in patrimoniul Unesco, este tinuta nejustificat inafara zonei Parcului Semenic pentru a putea fi exploatata. Toate aceste lucruri se fac voit si intentionat.

“Speram ca Ministerul Mediului sa se delimiteze intentiile Romsilva, care este de parere ca o padure virgina odata atacata de drujbe va trebui culcata in intregime la pamant”, a adaugat Paun.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.