Casa ecologica este un concept relativ nou in Romania, insa din pacate, pana la proba contrarie, nimeni nu prea le construieste. Ca s-o zicem pe-a dreapta, nimeni nu da doi bani pe ecologie in Romania. Atunci cand se construiesc casele, interesul proprietarilor este sa fie cata cat mai repede, sa fie construita cat mai ieftin si sa reziste daca se poate 200 de ani. Problema cu ecologia la noi in tara se rezuma la Pret. Solutiile ecologice de alimentare cu energie electrica sau apa calda sunt destul de scumpe, iar carpaciul roman nu va intelege niciodata importanta lor, sau utilitatea.
Vorbind despre utilitate, romanii clar nu inteleg avantajele solutiilor ecologice, dar oare vor intelege romanii ceva din impactul asupra mediului atunci cand folosesc in constructii tot felul de substante nocive? Nici atat… Romania este o tara cu o cultura ecologica sub orice critica, oamenii nu inteleg nici macar ce inseamna cu adevarat programul “Casa Verde” sau ce anume este un certificat energetic oferit furnizorilor de energie regenerabila. In acest caz, cum sa ne mai asteptam noi ca romanii sa vada utilitatea unei independete fata de monopol desi acum investitia costa destul de mult? Cum sa mai inteleaga romanul de rand ca atunci cand isi tencuieste casa e bine sa foloseasca o tencuiala decorativa ecologica cumparata de pe arabesque.ro? Produsele ecologice sunt intr-adevar mai scumpe, insa nu contin chimicale si agenti ce pot dauna mediului inconjurator si fiintelor vii.
Poate in viitor vom avea si noi o cultura despre mediul inconjurator, o mentalitate europeana in adevaratul sens al cuvantului. Nu este de ajuns faptul ca suntem tara componenta a Uniunii, trebuie sa ne aliniem si ca mentalitate unor oameni ce au trecut de mult prin stadiul in care trece tara noastra astazi. E nevoie de ambitie dar si de intelegere pentru a schimba lucrurile. Ecologia nu e de ieri pe planeta si beneficiile ei se vad peste tot in lume… numai in Romania inca nu… Mai asteptam, optimisti si increzatori ca va fi mai bine pe viitor.