Nenorocire pe Dunare, barja scufundata cu 900 de tone de ingrasamant

Ieri seara, o barja cu aproximativ 900 de tone de ingrasamant s-a scufundat in apropiere de oMoldova Veche. In cauza, vicepremierul Gabriel Oprea a ordonat Centrului Operational de Comanda al Guvernului si Platformei de Coordonare Operationala verificarea riscului de poluare a mediului inconjurator. Vicepremierul a solicitat interventia in zona cu profesionalism. Slepul scufundat miercuri avea la bord 847,9 tone de fertilizant agricol, ambalat in saci de plastic, si facea parte dintr-un convoi alcatuit din nava Bazias, doua barje si trei slepuri care fusesera incarcate intr-un port din Croatia si avea destinatia Moldova-Veche.

“Incidentul s-a produs pe fluviul Dunarea, in apropierea portului Moldova Veche, in jurul orelor 14:00. Barja facea parte dintr-un convoi format din trei barje si se deplasa dinspre Vukovar (Croatia) spre Moldova Veche. Din datele disponibile pana in prezent, reiese ca incarcatura barjei scufundate este ambalata integral in saci cu folie dubla de polietilena (insolubili in apa) si rafie, posibilele efecte asupra ecosistemului fluviului Dunarea sau asupra calitatii apei fiind reduse”, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Mediului.

“Cu toate ca la aceasta ora evenimentul inregistrat la Moldova Veche constituie un incident petrecut pe fluviul Dunarea si nu o poluare accidentala, CMSU a dispus informarea cu caracter preventiv a statelor riverane Dunarii, situate in aval de locul producerii incidentului, in baza Conventiei internationale pentru protectia fluviului Dunarea”, se mai spune in comunicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.