Atacuri cu drone la centralele nucleare britanice?

Un consilier guvernamental a afirmat faptul ca centralele nucleare britanice risca sa fie atacate de avioane fara pilot, atacuri in urma carora zeci de mii de oameni ar fi ucisi in doar cateva minute. John Large doreste intarirea securitatii dupa ce niste date oficiale au fost publicate in trecut, date ce scoteau in evidenta 37 de brese de securitate in 2014, un record am putea spune din anul 2011 pana in prezent.

Aceste critici vin intr-o perioada in care potrivit unor surse Statul Islamic are deja cativa specialisti in arme chimice iar expertii sustin faptul ca aceasta organizatie terorista pregateste o bomba chimica.

Large afirma „Cred ca centralele nucleare britanice prezinta aceleasi probleme de securitate si vulnerabilitate”, a explicat el pentru The Sunday Express, subliniind ca, in opinia sa, „accesul avioanelor fara pilot la centralele (nucleare) britanice este relativ liber”

Intrebat daca este necesara o revizuire a masurilor de securitate in urma atacurilor teroriste din Danemarca si Franta, Large a raspuns ca aceasta este „absolut” necesara. E a criticat totodata faptul ca se pune prea mult accent asupra evaluarii riscului unor accidente nucleare, in detrimentul amenintarii teroriste. Consecintele unor scenarii de atac pe care le-a examinat, a subliniat el, implica de la o victima pana la zeci de mii de morti.

Daca stam sa ne gandim mai bine, ultima centrala nucleara care s-a construit in Marea Britanie dateaza inca din 1990, dar se zvoneste ca reactoarele actuale se vor schimba in timp cu unele de generatie noua, incepand cu instalatia Hinkley Point C, in Somerset.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.