Se doreste ca pana in 2025, energia solara sa aiba un pret mai mic de cat gazele naturale si carbunele in regiunile insorite ale Europei. Astfe, in Europa Centrala si de Sud costurile de productiei a acestei energii solare or sa scada cu pana la 0.6euro pe kwh pana la finele anului 2025, informeaza printr-un studiu Asociatia Agora Energiewende.
Acest studiu ia in calcul doar ideea de conservare, adica despre poisbilie descoperiri viitoare in tehnologia energiei solare, fara sa tina cont de inovatiile viitoare care vor putea sa scada si mai mult pretul energiei electrice.
In Germania se afla in acest moment cele mai mari panouri solare, panouri care sunt capabile sa livreze energie electrica la pretul de 9 centi pentru 1 kwh iar electricitatea produsa cu ajutorul carbunelui si a gazului metan costa 10 centi pentru 1 kwh.
Studiul Asociatiei Agora Energiewende arata faptul ca pentru statele membre UE, panourile solare vor reusi sa tina piept cu brio metodelor clasice de producere a energiei electrice cu gaz sau carbune si ca in timp, energia solara va fi numarul 1, devenind cea mai ieftina metoda.
Cel putin in prezent, costurile de producere a panourilor fotovoltaice sunt sunt relativ ridicate iar din aceasta cauza energia solara este considerata scumpa. Un proiect realizat de Uniunea Europeana pentru Uniunea Energiei recomanda statelor membre sa reduca costurile de integrare a energiei electrice regenerabile pe piata interna prin dezvoltarea de noi infrastructuri.
Au fost necesare scheme bazate pe studii de piata pentru au evidentia eficienta si costul scazut al acestui tip de energie, potrivit proiectului.
Comisarul European pentru Combaterea schimbarilor climatice si energie, Miguel Canete, a declarat pentru EurActiv ca noua Uniune a Energiei va fi constituita pe bani publici si ca aceasta va fi atractiva pentru investitorii privati. Uniunea Energiei va intra in vigoare din data de 25 februarie si este raspunsul Uniunii Europene la amenintarea facuta de Rusia, in ceea ce priveste livrare de gaze naturale.