Romania a fost reclamata la Comisia Europeana de grupul CEZ, din cauza amanarii eliberarii certificatelor verzi pentru producatorii de energie regenerabila. Astfel, grupul CEZ ar putea sa piarda peste 230 de milioane de euro din cauza acestei amanari. In luna iulie a anului 2014, Guvernul Romaniei a decis amanarea acordarii certificatelor verzi pentru energie eoliana pana in 2017.
Guvernul sprijina producerea de energie regenerabila prin aceste certificate verzi, acordate de Transelectrica producatorilor in functie de energia electrica livrata in retea. Producatorii vand la randul lor aceste certificate catre furnizori, incluzand in pretul lor si investitia facuta in parcurile fotovoltaice sau eoliene, dupa caz.
Potrivit Patria.cz, reprezentantii CEZ au subliniat ca nu cunosc conditiile in care va fi transferat cel de-al doilea certificat verde si sunt ingrijorati ca ar putea aparea noi schimbari pana in 2017. Compania ia in calcul inclusiv apelarea la o curte de arbitraj. Anterior, in luna iulie, presedintele CEZ Romania, Jan Veskrna, a declarat ca grupul ceh va cere Guvernului sa garanteze ca va acorda, dupa 2017, contravaloarea certificatelor verzi amanate prin la inceputul lunii iunie, a caror valoare se ridica la 1,8 miliarde lei (400 milioane euro).
Potrivit statisticilor CEZ, firma a facut investitii de peste 1 miliard de euro in Romania, avand in dobrocea un parc de eoliene cu o putere instalata de 600MW(cel mai mare parc de eoliene din Romania la ora actuala). Cifra de afaceri a CEZ in Romania a urcat de la 1,7 miliarde de lei in 2011 la 1,9 miliarde de lei anul trecut.