Prognoza

In ultima vreme asist la o prognoza meteo destul de precisa si ma intrebam care oare sa fie cauza? Eram obisnuit cu acei meteorologi gen “Busu”, care dimineata prezic ploaie si pe parcursul zilei soarele straluceste de 12 suliti pe cer. Dimineata prezic soare si ne uitam indignati cum afara ploua de 2 zile chiar… Prognoza meteo nu a fost niciodata ceva sigur, si cu siguranta nu exista nimeni care sa poata garanta ceva in aceasta meserie. Cu totii vedem meteorologii drept niste oameni minconosi, care nu fac altceva de cat sa povesteasca despre vreme lucruri pe care le viseaza noaptea?

Ei bine, nu e asa… Meteorologia este o stiinta destul de exacta, chiar daca nu pare. Ceea ce vedem noi la Tv e doar o mica parte a activitatii meteorologilor. Ei nu sunt de vina atunci cand apar schimbari bruste de clima. Nimeni nu poate sa prezica cu exactitate ce se va intampla, in materie de orice, nu doar prognoza meteo, asa ca nu mai stati imbufnati pe “Busu” atunci cand furnizeaza informatii gresite. Desi statii meteo exista aproape in toate localitatile din tara, nu exista certitudine in ceea ce priveste viitorul.

Dupa cum spuneam, in ultimele luni observ o prognoza foarte exacta asupr avremii. Daca au spus ca ploua incepand cu ora 17, in jurul orei 17 s-a si pus ploaia. Daca au spus ca va fi soare, soare a fost toata ziua. Cred ca avem de-a face cu tehnologizarea meteorologiei si cu inmultirea statiilor meteo. Cu cat centralizezi datele mai rapid, cu atat vei reusi sa oferi o prognoza mai precisa. Sa speram ca lucrurile nu se vor schimba in rau in ceea ce priveste prognoza pe zilele urmatoare si ca vom avea parte de soarele mult dorit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.