Ne aflam in fruntea clasamentului european in ceea ce priveste poluarea. Da, poluam extraordinar de mult daca ne raportam strict la cat producem. Astfel, tara noastra ocupa un rusinos loc 2, dupa Bulgaria. Apoi avem Estonia si Polonia. Aceste date au fost scoase la suprafata de Agentia Europeana de Mediu care mai precizeaza faptul ca jumatate din impactul daunator asupra aerului reprezinta 1% din producatorii industriali in Europa. Discutam aici de niste pagube ce insumeaza peste 165 de miliarde de euro anual iar industria cu cele mai mari pagube ramane cea energetica. (67% din totalul daunelor). Nu e de mirare ca se doreste implementarea cresterii capacitatii de productie a energiilor verzi.
Cei mai mari poluatori din Europa sunt Germania, Anglia, Franta si Italia, cel mai probabil in ordinea puterii economice pe care o are fiecare, Germania avand cea mai puternica economie. Daca raportam pabugele la productie, observam ca Bulgaria este tara care polueaza cel mai mult fara sa produca mare lucru, apoi urmeaza Romania, Estonia si Polonia.
Aceasta poluare are niste efecte crunte asupra sanatatii noastre, 430.000 de decese se inregistreaza anual datorita particulelor fine in suspensie (PM10 – n.r.). Expunerea la zgomot mai face si ea aproximativ 10.000 de victime anual, victime ce isi pierd viata din cauza atacurilor cerebrale sau a bolilor de inima.
La capitolul emisiilor cu gaz de efect de sera, datele arata ca, in Romania, cele de dioxid de sulf au scazut cu 48,8% intre anii 2005 si 2011. Cu toate acestea, tara noastra este, in continuare, afectata de schimbarile climatice, media anuala a temperaturilor crescand cu 0,5 grade Celsius, in perioada 1988-2010.