Un avion solar a plecat in jurul lumii

Impulse 2 se numeste acest avion care in aceasta dimineata a decolat intr-o calatorie de exceptie. Acest avion va incerca sa faca inconjurul lumii fara sa consume nici macar un litru de combustibil, totul se bazeaza pe energie solara. Este vorba despre o calatorie ce va dura nici mai mult nici mai putin de 5 luni.

„Amandoi suntem foarte, foarte entuziasmati, dar si foarte concentrati. Suntem pur si simplu fericiti”, a declarat Andre Borschberg, unul dintre piloti.

Avionul solar Impulse 2 a decolat din Abu Dhabi si are de gand sa faca o escala in India, Myanmar si China, apoi traverseaza Oceanul Indian si in final se va intoarce in Abu Dhabi.

„Vrem sa aratam lumii intregi ca problema schimbarilor climatice este o oportunitate pentru a aduce pe piata tehnologii eco ce vor ajuta la economisirea de energie, la salvarea resurselor planetei. Aceste inovatii vor aduce profit, vor crea locuri de munca si vor sustine cresterea economica”, a precizat si cel de-al doilea pilot, Bertrand Piccard.

Mai trebuie sa m,entionam faptul ca cei doi piloti sunt elvetieni si au lucrat mai bine de 12 ani la conceperea acestui avion impreuna cu un grup de experti. Astfel, s-a ajuns la o aeronava cu o greutate asemanatoare unui SUV ~ 2300kg. Este acoperit cu celule solare ce alimenteaza cele 4 motoare electrice.

Din pacate, e nevoie de 5 luni pentru a face cei peste 35.000 de km, aparatul nu poate sa atinga o viteza de zbor mai mare de 100km la ora. Este o premiera in ingineria moderna si daca cei doi vor reusi sa treaca cu bine peste 5 luni de zboruri, cu siguranta se vor naste multe astfel de proiecte pe viitor si de ce nu, poate chiar vom asista la revolutionarea principiului de zbor al aeronavelor comerciale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.