Acordul nuclear dintre Rusia si Ungaria blocat de UE

Intre Budapesta si Moscova a fost semnat un acord prin ianuarie, acord referitor la marirea securitatii centralei nucleare din Ungaria, centrala Paks ce furnizeaza atentie, 40% din necesarul de energie electrica folosita de intreaga tara.

Astfel, UE a refuzat sa aprobe planul Ungariei de a importa energie nucleara din Rusia, la recomandarea Comunitatii Europene a Energiei Atomice Euratom. Aceasta decizie a fost luata in urma unei discutii intre comisarii europeni de la Bruxelles. Din aceasta cauza, proiectul Paks 2 a fost pus in asteptare si cel putin momentan, extinderea centralei nucleare Paks nu mai este posibila.

Acordul semnat intre Rusia si Ungaria presupunea un credit de 10 miliarde de euro, credit ce ar fi acoperit in proportie de 80% costurile de extindere ale centralei nucleare Paks. Ungurii doreau ca din 2018 sa construiasca 2 reactoare nucleare de 1200MW fiecare, dintre care primul sa fie activ din 2023.

Paks este singura centrala nucleara din Ungaria, cu patru reactoare rusesti de tip VVER-440. Ea a generat 15,370 gigawati ora anul trecut, reprezentand 50,7% din productia nationala si 36,4% din consum. Datorita faptului ca parlamentul ungar a cerut cresterii perioadei de secretizare de la 15 la 30 de ani a acordului cu Rusia, opozitia a denuntat acest proiect ca lipsit de transparenta mai ales in ceea ce priveste licitatia.

Ramane de vazut pe viitor ce se va intampla cu proiectul Paks 2, daca ungurii vor reusi sa stranga fonduri din alte parti sau vor gasi totusi o cale de negociere cu UE pentru permiterea proiectului cu Rusia. In acest moment, Rusia nu este o tara tocmai agreata de Uniune si asta din pricina implicarii in problemele din Ucraina. De asemenea, UE a impus restrictii si “pedepse” Rusiei de natura economica pentru aceasta implicare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.