Banca Mondiala avertizeaza in privinta incalzirii globale

Incalzirea globala incepe sa devina o problema din ce in ce mai mare, pe masura ce avansam ca si civilizatie. Caldura tot mai mare afecteaza agricultura si astfel, recoltele sunt tot mai sarace in zone in care de acestea depinde traiul oamenilor. Banca Mondiala avertizeaza ca aceasta incalzire risca sa agraveze problema recoltelor in zonele secetoase si astfel, sa ne confruntam cu o problema pe care nimeni nu si-o doreste.

Astfel, trebuie intervenit rapid in zonele afectate de aceasta incalzire globala scapata de sub control pentru a stopa saracirea zonelor. Banca Mondiala estimeaza o crestere cu + 2 grade celsius, nu de doar + 0.8 grade celsius fata de estimarile initiale. Din aceasta pricina, fenomenele meteo extreme ar putea sa devina ceva obisnuit in Europa de Est, America Latina si Orientul Mijlociu.

In Brazilia, culturile de Soia or sa scada ca si randament in procente cuprinse intre 30 si 70% iar cele de grau risca sa scada la 50% in tari precum America Centrala si Tunisia.

„Consecintele pentru dezvoltare vor fi grave, cu un declin in ceea ce priveste recoltele, un regres al resurselor acvatice, o crestere a nivelului apelor si vietile a milioane de persoane puse in pericol”, enumera Banca Mondiala, adaugand ca populatiile „cele mai sarace” si cele mai „excluse social” vor fi primele victime.

4 grade Celsius in plus ar putea obliga populatia din Orientul Mijlociu si America de Sud sa emigreze in zone mai putin aride, intrucat in aceste zone ar apare valuri de caldura fara precedent si foarte dificil de suportat.

„Exista dovezi tot mai mari ca, chiar cu masuri de control foarte ambitioase, o incalzire apropiata cu 1,5 grade Celsius (…) pana la jumatatea secolului s-ar fi instalat deja in atmosfera” si ca unele dereglari climatice sunt deja „inevitabile”, asigura Banca Mondiala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.