Iata ca dupa 40 de ani de crestere continua, emisiile de CO2 au stagnat in 2014. Astfel, avem o valoare de 32.3 miliarde de tone anuntate de Agentia Internationala a Energiei, mentionand ca in ciuda cresterii economice din ultimii ani, emisiile de CO2 au stagnat la aceasta suma.
„Este o surpriza binevenita si considerabila”, a declarat directorul biroului economic din cadrul AIE, Fatih Birol, intr-un comunicat de presa.
„Aceste rezultate ne dau speranta ca popoarele lumii vor putea sa colaboreze pentru a combate incalzirea globala, cea mai importanta amenintare cu care omenirea se confrunta in prezent”, a adaugat el.
Explicatia pentru aceasta stagnare vine in special din zona Chinei, care a inceput un program draconic de reducere a poluarii prin implementarea de solutii alternative pentru energie. Ne referim aici la energie regenerabila sub forma de eoliene si parcuri fotovoltaice.
Fatih Birol vede in acest fapt „o dinamica indispensabila” pentru negocierile actuale care pregatesc un acord mondial asupra climei, care ar urma sa fie negociat si semnat la sfarsitul acestui an, la Paris.
„Pentru prima data, emisiile de gaze cu efect de sera s-au separat de cresterea economica”, spune Fatih Birol.
In ciuda faptului ca economia mondiala a crescut cu 3% in 2014, emisiile de CO2 au stagnat fata de masuratorile precedente. E drept, nu s-au masurat aceste emisii in fiecare an, ci mai exact in 1980, 1992, 2009 si 2014 si daca a existat scadere a existat din cauza recesiunilor si a crizelor economice prin care omenirea a trecut de-a lungul timpului. Se pare ca in 2014 avem de-a face cu o stagnare ce nu poate sa faca altceva de cat sa ne bucure si sa ne dea sperante ca in ciuda faptului ca ne inmultim tot mai mult pe plabeta, in ciuda faptului ca indistria se dezvolta continuu, avem sansa sa traim intr-un mediu curat.