Dupa cum stim, Programul Rabla nu a adus pe soselele din Romania mai multe masini cu emisii scazute sau electrice. A fost o modalitate pentru unii de a achizitiona automobile mai ieftine cumparand voucherele de la altii si atat. Masini ecologice nu s-au cumparat deloc, exceptie facand cele 77 de automobile hibride cumparate cu acest program. Da, putem cataloga drept un esec acest program Rabla din punct de vedere al ecologismului.
AFM-ul afirma faptul ca in 2013 un singur automobil electric a fost cumparat iar in 2014 nici macar unul. Datele DRPCIV arata 322 de masini electrice inmatriculate in tara, care se impart in felul urmator: 25 inmatriculate pe persoana fizica si 297 pe firma.
La nivel national, se afla doar 16 statii de incarcare pentru aceste automobile electrice iar una dintre ele, cea mai noua se afla la Brasov. In rest, 12 stati sunt un Bucuresti, una la Trunu Severin, una la Sibiu si una la Timisoara. Pana in anul 2020 Romania si-a luat angajamentul sa instaleze 6000 de prize in marile orase pentru autoturismele electrice si sincer sa fiu mi se pare un proiect prea ambitios pentru cele 320 de masini electrice aflate in circulatie.
E destul de dificil sa convingi romanul de rand sa dea zeci de mii sau sute de mii de euro pentru o masina electrica cu care nu prea poate momentan sa calatoreasca oriunde. Din punctul meu de vedere deocamdata nu avem o infrastructura destul de stabila pentru asemenea masini dar nici romanii nu au bani sa le cumpere. Drept dovada, in anul 2014 nici macar o masina electrica nu a fost inscrisa in circulatie. Asteptam anul 2020 pentru a vedea incotro evolueaza aceasta tehnologie.