Expertii francezi in sanatate publica afirma faptul ca efectele schimbarilor climatice sunt vizibile deja, prin topirea ghetarilor si crestsrea nivelului marilor si oceanelor. De asemenea varfurile de poluare cresc din ce in ce mai mult iar peste cativa ani sanatatea noastra o sa inceapa sa aiba de suferit daca nu se intervine la timp.
Inaltul Consiliu pentru Sanatate Publica din Franta a realizat un studiu prin 2013 care atesta impactul sanitar legat de incalzirea climei. Profesorul Jean-Francois Toussaint a prezentat la inceputul saptamanii rezultatele acestui studiu si potrivit raportului, intregul mediu sanitar uman va fi modificat de incalzirea climei.
Aceste incalziri climatice afecteaza in primul rand batranii si copiii, fiintele mai vulnerabile. Conform studiului, rata mortalitatii creste direct proportional in momentul in care temperatura creste peste 25 de grade Celsius. Sa nu uitam nici de canicula, fenomen extrem ce afecteaza in primul rand varstnicii. In plus, razele solare ar provoca, prin componenta sa UV, aparitia unor cancere sau melanoame cutanate: incidenta acestora a crescut cu 45% la barbati si cu 19% la femei intre 1990 si 2010.
Bolile infectioase ar putea avea si ele o dinamica inedita si ajunge in noi regiuni. ‘Schimbarile climatice pot modifica si face ca evolutiile unor specii microbiene sa fie imprevizibile’, se arata in studiu. Tantarul vector al bolii dengue Aedes albopictus este prezent, de exemplu, in sud-estul Frantei din 2010. Aparitia lui este rezultatul intensificarii schimburilor internationale si al utilizarii masive de substante antibacteriene care au indus rezistente crescute, dar la ea a contribuit si incalzirea climatica, apreciaza Inaltul Consiliu pentru Sanatate Publica.
Pentru a nu se ajunge in aceasta situatie alarmanta de crestere a gradelor in termometre, ar trebui in primul rand reduse emisiile de CO2 si renuntarea totala la energiile fosile pana in anul 2100.