In Spania exista Saptamana Ecologica

In Andaluzia spaniola are loc intre 16 martie si 3 aprilie “saptamana ecologica” organizata de asociatia Valor Ecologico – CAAE, Ecovalia. Aceasta campanie are o traditie destul de lunga, inca de prin anul 2007 si a durat prima data doar o saptamana. Apoi, dupa ce a devenit populara prin cateva actiuni ecologice, campania a fost extinsa, ajungand la o luna de zile in anul 2015.

Care este scopul acestei campanii? Scopul acestei campanii este promovarea alimentelor ecologice alaturi de diverse grupuri si institutii. La acest eveniment se poate prezenta oricine, se adreseaza tuturor categoriilor de oameni si vor avea loc forumuri, intalniri profesionale la care se vor discuta subiecte de genul: comercializarea produselor ecologice, promovarea si distribuirea produselor ecologice, a vinului, maslinelor si a animalelor crescute ecologic.

Exista si activitati destinate consumatorilor ce constau in cursuri pentru gatit dar si promovare de produse ecologice direct in hipemarketuri locale si magazine. Se vor organiza si cursuri de fotografie si de desen pentru copii.

Ministerul Alimentatiei si Mediului din Spania a investit recent in culturi ecologice de peste 1.7 milioane de hectare, Spania devenind astfel prima si singura tara din Uniunea Europeana care adopta o politica agricola pe termen lung de asemenea anvergura. Piata produselor ecologice din Spania cunoaste an de an o crestere cu 15%, numai din exporturile insemnand la nivel de 2012 388 de milioane de euro.

Cred ca si Romania ar trebui sa adopte o politica ecologica asemanatoare, insa din pacate aceasta tara nu mai are agricultura. In plus, oamenii privesc cu foarte multa reticenta produsele ecologice datorita preturilor destul de mari comparativ cu produsele traditionale. Poate cand vom avea si noi banii europenilor o sa reusim sa ne avantam in asemenea planuri agricole de viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.