Noi angajamente pentru protectia mediului in Bucuresti

Pe data de 26 martie 2015 peste 30 de primari de metropole europene s-au reunit la Paris pentru a semna o Declaratie si o Tribuna prin care isi ia angajamente ferme pentru a lupta pentru protectia mediului si impotriva poluarii. Presedintele Frantei Francois Hollande a fost prezent la aceasta intalnire alaturi de ministrul francez al Afacerilor Externe Laurent Fabius.

Presedintele Frantei a atras atentia asupra responsabilitatii statelor europene de a lupta impotriva schimbarilor climatice: “Nu Europa este cea care face presiuni asupra lumii, Europa este cea care trebuie sa fie cu un pas inainte”. “Nu putem ramane indiferenti in fata schimbarilor climatice”.

Cele doua documente au fost semnate de 30 de orase din tari membre UE dupa cum urmeaza, in urdinea lor alfabetica: Amsterdam, Atena, Berlin, Bordeaux, Bruxelles Bucuresti, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Florenta, Geneva, Helsinki, La Valletta, Lisabona, Ljubljana, Londra, Luxembourg, Lyon, Madrid, Milano, Nantes, Nicosia, Paris, Roma, Sofia, Stockholm, Strasbourg, Tallinn, Viena, Vilnius.

Angajamentele asumate de primari constau in intocmirea rapoartelor pentru demnitarii locali in ceea ce priveste initiativele pentru combaterea poluarii si a schimbarii climatice, mentinerea actualelor politici privind mediul astfel incat pana in anul 2030 gazele cu efect de sera sa se reduca cu peste 40%, fiind astfel in conformitate cu normele UE.

Sorin Oprescu, primarul Bucurestiului a afirmat in scurta interventie pe care a avut-o in cadrul acestei conferinte de la Paris urmatoarele: “Astazi ne aflam aici pentru ca nimeni nu a reusit inca sa identifice acea solutie universal-valabila, care sa ne furnizeze cresterea calitatii vietii cetatenilor nostri, simultan cu eliminarea costurilor de mediu. Ne straduim sa promovam solutii alternative de transport, sa crestem eficienta energetica, sa identificam modalitati concrete de reducere a emisiilor de dioxid de carbon, iar Bucurestiul nu face exceptie. Poate ca a venit insa momentul sa evaluam in mod obiectiv costurile si beneficiile. Schimbarile climatice reprezinta o problema fundamentala pentru noi toti, insa solutia valabila intr-un oras cu un milion de locuitori cu siguranta nu este valabila in cel cu 10 sau 100 de milioane de locuitori

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.