Conservati arborii batrani

Cu cat imbatranesc, copacii incep sa absoarba din ce in ce mai mul dioxid de carbon din atmosfera iar un studiu publicat in revista Nature a intors pe dos tot ceea ce se credea referitor a schimbarile climatice si copacii maturi din paduri. Astfel, mult timp oamenii credeau ca arborii tineri sunt mai eficienti de cat cei batrani din punct de vedere al absorbtiei de CO2, insa acest studiu afirma exact contrariul. Copacii mai mari cresc in continuare in ritmul absotiei CO2-ului din atmosfera.

„La orice padure te-ai uita, fie ea noua sau veche, pomii cei mai mari reprezinta cele mai mari rezervoare de carbon, nu cei mici, cum se credea pana acum”, explica William Morris, unul dintre realizatorii studiului, doctorand la Universitatea din Melbourne

Date referitoare la peste 670.000 de arbori au fost analizate de catre cercetatori in cadrul acestui studiu, arbori ce apartin a peste 400 de specii diferite. Astfel, asupra a 96.8% din speciile studiate, pe masura ce anii trec copacii retin mai mult CO2 din atmosfera. Acest carbon este folost pentru producerea frunzelor, a radacinilor si nu in ultimul rand al lemnului.

Copacii care au diametrul trunchiului de 100 cm adauga masa lemnoasa in fiecare an intre 100 si 200 de kg, media situandu-se undeva la 103 kg/an. Copacii cu diametrul de 50 cm produc de 3 ori mai putina masa lemnoasa.

In linii mari, studiul nu contrazice ideea ca padurile tinere absorb mai mult co2 de cat padurile batrane, insa acest lucru se intampla din pricina faptului ca padurile tinere contin mult mai multi arbori de cat cele batrane. Ideea este sa lasam copacii in padure, acolo unde le este locul, caci altfel riscam sa punem in pericol intreaga planeta din pricina poluarii. Trebuie sa avem grija de mediul inconjurator si un mediu curat conduce intotdeauna la o viata sanatoasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.