Acvila tipatoare mica este una dintre pasarile atent studiate de catre cercetatori. Un astfel de exemplar a fost echipata cu un transmitator prin satelit si astfel, cercetatorii au aflat faptul ca acvila s-a intors acasa cu 10 zile mai devreme fata de anul trecut. Pasarea se numeste Arlie si s-a intors in tara pe data de 31 martie anul acesta, fata de 9 aprilie in 2014, afirma Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii “Grupul Milvus”.
„Pasarea a inceput migratia de primavara la data de 8 februarie, si pentru a ajunge in zona de cuibarit din Piemontul Fagarasului, a traversat trei continente si 20 de tari, printre care: Angola, Zambia, Tanzania,Acvila-tipatoareRuanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia si Bulgaria. Arlie a iernat in Namibia, in vestul Africii, aproape de tarmul Oceanului Atlantic, si a parcurs 24.876 km. In data de 31 martie 2015, la ora 13:00, a ajuns in zona de cuibarit din judetul Brasov, cu 10 zile mai devreme decit anul trecut. Pina acum este cea mai timpurie data de sosire a acvilelor tipatoare mici echipate cu transmitatori satelitari!” – se precizeaza intr-un comunicat al Grupului Milvus, remis presei.
O echipa formata din specialisti ai grupului Milvus au reusit in vara anului 2013 sa prinda acvila tipatoare si pentru a putea fi urmarita atat cat migreaza cat si cat isi depune ouale, cercetatorii i-au implantat un transmitator pe spate in greutate de 45 de grame. Pana acum, un total de 22 de acvile tipatoare mici au fost chipuite cu asemenea transmitatoare, insa doar doua mai sunt active in acest moment, Arlie si Erika. Proiectul LIFE Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania este responsabil pentru aceste demersuri, premiat de Comisia Europeana.