Energia regenerabila, un pas inspre viitor

Singura solutie pentru o planeta care sa ne suporte in continuare reprezinta renuntarea la combustibilii fosili atat in industrie cat si in lumea auto. Poluam prea mult si cred ca rezultatele acesti poluari sunt cat se poate de clare, transpuse prin prisma unor schimbari climatice ciudate si a unor fenomene meteo extreme fara precedent. E nevoie de o schimbare acum, pana nu este prea tarziu.

Energia regenerabila este de viitor. Daca cumva planeta va reusi sa supravietuiasca poluarii pana in momentul in care in sol nu va mai exista petrol, atunci clar vom fi nevoiti sa recurgem la alternative. Petrolul din sol s-a adunat timp de sute de milioane de ani si e doar o chestiune de timp pana cand aceasta resursa se va epuiza.

Care sunt de fapt aceste energii regenerabile, numite si energii verzi sau alternative:

  • Panourile fotovoltaice
  • Eolienele
  • Hidrocentralele

Acestea sunt 3 dintre cele mai uzuale moduri de producere a energiilor verzi in ziua de azi. Desi randamentul lor nu este acolo unde ne-am dori noi, sunt solutii cate functioneaza si sunt folosite cu brio de foarte multe tari. Si Romania se poate lauda in prezent cu cateva parcuri fotovoltaice de mari dimensiuni, care pompeaza destul de multi MW in sistemul national de distributie a curentului electric. Nu mult, insa inafara de investitia in sine in panouri, nu se mai consuma absolut nimic pentru a produce energie electrica.

Pentru oamenii de rand, cele mai des intalnite case alimentate cu energie regenerabila de la panouri fotovoltaice sau eoliene sunt cele izolate, unde CEZ-ul sau Electrica nu pot ajunge pentru a face un bransament. Oricum, energiile regenerabile sunt de viitor si cu siguranta in anii ce urmeaza o sa auzim mai multe vorbindu-se despre ele.

One thought on “Energia regenerabila, un pas inspre viitor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.