Am spus de multe ori faptul ca Romania este tara fara agricultura, insa plina de microagricultura. Am devenit o tara moarta din punct de vedere al exporturilor de cereale in ultimii 25 de ani. Cam drastica intorsatura, nu? Din “Granarul Europei” am ajuns o tara care nu mai e in stare sa produca nici macar pentru consumul prorpriu, de unde sa mai dam si la altii?
Microagricultura in schimb exista, fiecare gospodar are o gradina sau cateva pogoane unde isi cultiva pentru el si pentru gospodaria lui. Nimeni nu se intinde mai mult de cat il tine patura pentru ca nu au ce face cu produsele daca sunt prea multe. Acum, e mai simpla munca si mai usoara daca isi cumpara ceva utilaje, covera.ro este un magazin online de unde puteti comanda cele necesare microagriculturii. Foarte important este si erbicidul, aveti aici un exemplu. Porumbul de exemplu are nevoie de un erbicid de calitate pentru a putea creste.
Am observat faptul ca strainii sunt mai interesati sa faca agricultura in Romania de cat romanii. Vin chinezii si nemtii sa cultive la noi si te intrebi de ce? Raspunsul este pamantul. Avem un pamant extraordinar de roditor si din pacate altii profita de el in loc sa profitam noi.
Care sunt pasii catre o agricultura perfotmanta?
- Pamantul roditor este cel mai important. Poti sa investesti miliarde in utilaje si tehnici agricole daca nu ai un pamant bun. Dupa cum spuneam, strainii vin sa cultive la noi fara sfiala, fara sa stea pe ganduri.
- Samanta de soi, de calitate. Semintele conteaza si ele, foarte multi romani se plang de faptul ca au recolte foarte proaste insa uita cati bani au dat pe ele. Cu cat cumperi mai ieftin cu atat vei avea parte de niste seminte slabe calitativ.
- Munca este si ea foarte importanta. In Romania se obinuieste sa se dea palme, sa se munceasca repede, in graba si fara spor, fara calitate. Nu se poate face agricultura la repezeala.
- Erbicidul de calitate este sfant. Ma uitam pe ternul bunicilor cat de mult conteaza un erbicid bun. Luna trecuta a dat cu unul ieftin si au inceput deja sa rasara lastari de buruieni. Asa treaba nu faci.
In concluzie, agricultura de performanta se poate face numai in cazul in care muncim. Daca ne place sa muncim avem si rezultate, altfel, slabe sanse. Romanii se duc sa culeaga capsunile altora de cat sa le planteze si si sa si le culeaga apoi pe ale lor. E vorba si de mentalitate aici. Performanta necesita munca dar si mentalitate.