Turbinele eoliene fara elice

Se pare ca tehnologia avanseaza continuu, astfel o companie spaniola a lansat stalpii eolieni fara elice, niste stalpi cate inlocuiesc traditionalele turbine eoliene. Ce avantaj au aceste eoliene? Pur si implu folosesc fenomenul vorticitatii, un fenomen aerodinamic generator de electricitate ce aduce nu numai eficienta ci si liniste. De asemenea, aceste turbine fara elice fabricate de cei de la Vortex ar putea sa fie cu pana la 53% mai ieftine fata de cele conventionale. Acestea fiind spuse, se pare ca vorticitatea ar putea fii viitorul energiei verzi.

Totusi, cum este construita aceasta turbina fara elice? Turbina functioneaza cu ajutorul unui con din fibre de carbon si sticla. Doua inele cu magneti negativi sunt asezati la baza acesteia si se comporta ca un motor non – electric. Atunci cand bate vantul, magnetii se vor impinge unul pe celalalt iar miscarea lor va fii transformata in energie electrica. Cel mai important aspect se refera la faptul ca turbina poate functiona chiar si la viteze ale vantului foarte mici.

12 metri inaltime are turbina euliana Vortex Mini si poate capta jumatate din forta vantului, cu 30% mai putin de cat stalpii conventionali. “Momentan, avem un Vortex cu toate reperele tehnice: oscilatie, sincronizare cu diverse tipuri de viteze eoliene si generare de energie”, a declarat David Suriol, unul dintre creatorii turbinelor, pentru Renewable Energy Magazine.

Pana in 2018, compania spera sa scoat turbine capabile sa dezvolte o energie de peste 1000w. Vom vedea daca vor reusi treaba asta, noi asteptam cu mare incredere evolutia turbinelor Vortex pentru ca sunt de viitor. Sunt de parere ca orice pas inainte in domeniul dezvoltarii energiilor regenerabile este un castig pentru noi ca si civilizatie. Energia verde este de viitor chiar daca suntem la inceput, si nu avem parte de eficienta energiei conventionale. Trebuie sa avem rabdare totusi, progresele se vad.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.