Inca din Evul Mediu, macrisul este folosit drept planta medicinala in tratamentul inflamatiilor tractului respirator dar si in cazul bolilor de piele. Astfel, macrisul este denumit popular si corlegeni, cratica de gradina, dragavei sau glojdani, provine din familia Polygnoaceae. Aceasta planta poate sa creasca si spontan sau sa fie cultivata, are o radacina pivotanta, tulpina dreapta, ramificata pana la 1 metru.
Frunzele macrisului contin foarte mult fier dar si vitamine precum B, A, C, K, PP, magneziu, iod, sulf, potasiu, fosfor si multe altele. Nu prea contin calorii, contin mai de graba acid oxalic precum spanacul. Din aceasta cauza, are un gust acru. Se poate consuma crud in salate sau fiert in ciorbe, supe, pireuri.
Macrisul este foarte bun pentru ficat. Radacina acestuia cu gust dulce – acrisor de foloseste in curele de detoxifiere si tratamentul afectiunilor hepatice. Tonusul vezicii biliare se poate stimula cu sucul din frunze de macris, se poate trata anemia de asemenea datorita cantitatii foarte mare de fier pe care acesta o contine.
Contine multe substante cu rol de antibiotic. Lupta cu infectiile din organism si intareste imunitatea. Macrisul trebuie consumat cat mai proaspat pentru a te putea bucura de beneficiile lui cat mai intens. Contine foarte multa vitamina C, motiv pentru care ajuta la vindecarea bolilor precum scorbut.
Macrisul este una dintre plantele cu cele mai multe beneficii din lume la ora actuala, si din pacate foarte multa lume o ignora. Ca de obicei, atunci cand vine vorba de sanatate toti cauta remedii in pastile in loc sa incerce cu plante folosite cu succes de mii de ani. Aceasta este cea mai mare problema a romanilor, faptul ca nu cauta solutiile acolo unde trebuie si in general au foarte mult de pierdut din aceasta cauza. Macrisul te poate scapa de multe batai de cap, are multe beneficii.