Mihaela Marin a acordat un frumos interviu pe acest subiect, interviu pe care suntem absolut incantati sa vi-l prezentam mai jos. Aceasta abordeaza sensibilul subiect referitor la produsele bio produse in Romania dar si despre piata de desfacere.
Ce ne puteti spune despre diversitatea alimentelor bio romanesti?
Alimentele bio romanesti sunt destul de putine din mai multe motive dupa cum urmeaza: birocratia destul de stufoasa in ceea ce priveste certificarea dar si slaba informare a cetateanului de rand, care nu stie ce poate face cu mica sa ferma, cu micul sau teren agricol pe care-l are in batatura. Mierea bio romaneasca este foarte cunoscuta in schimb pe piata internationala si cam atat… In rest nu prea se aude de alte produse romanesti.
Care sunt produsele bio care lipsesc de pe piata interna?
Pe piata interna momentan lipseste carnea bio. Se importa foarte multa carne de pui, rata, miel, curcan si peste. Se asteapta in continuare oferta locala.
Fata de agricultura obisnuita, cum sunt preturile pentru agricultura bio?
Agricultura bio este mult mai scumpa, depinde foarte mult si de producatori. In general, preturile sunt mai mari cu 10 pana la 100%, in functie de produs si de tara. De exemplu, in Austria si Germania, pretul pentru aceste produse a scazut simtitor in ultima vreme datorita ofertei foarte mari. Cu cat creste volumul de marfa cu atat scade pretul.
Exista produse fals etichetate ca bio?
Nu am intalnit pana acum asemenea cazuri deoarece lucram cu producatori internationali, insa in Romania, foarte multi producatori includ cuvantul Bio in denumirea marcii sau a magazinului, pentru a induce in eroare consumatorii. Nu e prea frumos ce se intampla, insa deocamdata mentalitatea romana isi spune cuvantul. Poate pe viitor o sa avem si noi niste producatori seriosi la fel ca in occident.
Sursa: Ecomagazin.ro
Reformulat de Alex Ciocan